Laman Info Agama Anda

muamalat

HUKUM AMBIL UPAH BAIKI PAGAR TOKONG

 

Soalan; saya berkerja sebagai tukang. Saya mendapat permintaan kaum Cina untuk baiki pagar tokong. Apa hukum saya menerima permintaan tersebut?

Jawapan;

بسم الله والحمد لله والصلاة على رسول الله، أما بعد:

Apa sahaja manfaat/khidmat yang bersifat umum (yakni menjadi keperluan umum manusia, bukan bersifat ritual agama), dibolehkan kita (orang Islam) memberi khidmat kita kepada sesiapa sahaja sekalipun kepada orang bukan Islam. Membaiki pagar (rumah, kediaman atau seumpamanya) tergolong dalam manfaat dari jenis tersebut. Dalam fatwa dari Mufti Mesir (Syeikh Dr Fathi 'Allam) dinyatakan; dibolehkan seorang muslim mengambil upah melakukan suatu pekerjaan di gereja asalkan perkerjaan tersebut dari jenis yang dihalal Syariat seperti membuat pendawaian eletrik, kerja-kerja pertukangan kayu dan binaan dan sebagainya, iaitu dengan mentarjih pandangan fuqahak mazhab Hanafi, Hanbali dan Imam al-Zarkasyi (dari mazhab Syafiie) yang membolehkannya.

Wallahu a'lam.

Rujukan;

(1) Fatwa Mufti Mesir boleh dirujuk di laman; https://amrkhaled.net/Story/1041512/

Gambar Kredit : https://peoplepostinsider.com/2020/12/02/tokong-sam-seng-keong-tokong-bersejarah-dan-tertua-di-kuala-pilah/

 

SYARAT PEMBAHAGIAN HARTA PUSAKA SECARA SALING MEREDHAI ANTARA WARIS-WARIS

Soalan; adakah harus pembahagian harta pusaka si mati dilakukan secara saling meredhai antara ahli-ahli waris (secara sepakat) dengan tidak mengikut bahagian yang ditetapkan Syarak?

Baca Selanjutnya ...

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries