Laman Info Agama Anda

MENGAHWINI WANITA HAMIL KERANA BERZINA

Soalan: Apa hukum mengahwini wanita yang hamil kerana terlanjur berzina? Apakah harus disetubuhi setelah perkahwinan itu?

Jawapan; 

 بسم الله والحمد لله والصلاة على رسول الله

Syeikh 'Atiyah Saqar menjelaskan dalam fatwanya; 

Tidak harus dan tidak sah mengahwini wanita yang sedang hamil dari perkahwinan hinggalah wanita itu melahiirkan anak dan tamat eddah dengan suami sebelumnya. Adapun mengahwini wanita yang hamil kerana berzina, para fuqahak berbeza pandangan tentang masalah tersebut;

(Pandangan pertama); menurut mazhab Malik, Ahmad dan jumhur ulamak; tidak sah mengahwini wanita yang sedang hamil kerana berzina hinggalah dia melahirkan anak.  

(Pandangan kedua); harus/sah mengahwininya, namun tidak boleh mensetubuhinya hingga setelah dia melahirkan anak, kerana terdapat hadis Nabi SAW;

لَا يَحِلُّ لِامْرِئٍ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ أَنْ يَسْقِيَ مَاءَهُ زَرْعَ غَيْرِهِ

"Tidak halal bagi seorang yang beriman dengan Allah dan hari akhirat untuk dia menyiram airnya (yakni maninya) ke atas tanaman orang lain (yakni atas anak dari benih orang lain sebagaimana riwayat Imam al-Tirmizi)" (HR Abu Daud; 2158 dan al-Tirmizi; 1131, hadis hasan). Maksud hadis ialah, jangan dia mendatangi/mensetubuhi wanita yang sedang hamil (tuhfah al-Ahwazi, 4/236).

Itu jika yang mengahwininya bukan lelaki yang menzinainya. Adapun jika dia dikahwini oleh lelaki yang menzinainya dan hamil dari benih lelaki tersebut, tidak haram lelaki itu mensetubuhinya, kerana kehamilan wanita itu darinya, maka tidak masuk dalam pengertian menyiram air ke atas tanaman orang lain, kerana tanaman itu darinya.

Wallahu a'lam.

Rujukan;

(1) al-Fatawa Min Ahsan al-Kalam Fi al-fatawa Wa al-Ahkam, Syeikh Atiyah Saqar, 2/156.

Comments powered by CComment

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries