Laman Info Agama Anda

CARA BERNIAT

Soalan; bagaimana cara berniat ketika melakukan suatu ibadat?

Jawapan; 

باسم الله والحمد لله والصلاة على رسول الله، اما بعد:

Niat merupakan salah satu rukun dalam mana-mana ibadah dalam Islam,  berdalilkan hadis Nabi SAW; 

"Segala amalan bergantung niat. Untuk setiap orang (pahalanya) mengikut apa niatnya" (HR Imam al-Bukhari & Muslim).

Menurut ulamak, maksud niat ialah qasad (tujuan hati) ketika melakukan amalan untuk mendekatkan diri kepada Allah. Tempat niat ialah dalam hati. Adapun melafazkan niat dengan lidah tidaklah menjadi syarat sahnya niat, hanya digalakkan menurut mazhab Syafie untuk membantu hati berniat. 

Waktu berniat ialah di permulaan amalan. Niat solat (sebagai contohnya) dilakukan ketika takbiratul ihram, niat zakat ketika menghulurkan wang zakat dan niat haji ketika berihram haji. Dikecualikan puasa, diharuskan berniat pada malamnya kerana sukar menentukan secara tepat permulaannya.

Ketika berniat hadirkan dalam hati dua perkara;

1. Niat amalan, yakni amalan apa yang hendak dilakukan? Contohnya, niat solat. Hadirkan dalam hati status solat yang hendak dilakukan; fardhu atau sunat, jenis solat; subuh atau zohor atau asar atau dhuha atau hari raya atau sebagainya dan jika bersolat berjamaah; perlu hadirkan niat mengikut imam.

2. Niat untuk siapa amalan itu dilakukan? iaitu untuk ALLAH. Niat ini ialah hntuk mengikhlaskan amalan kerana Allah.

Niat yang kedua yang perlu lebih dititik-beratkan dalam amalan, agar amalan kita tidak diserapi dengan perasaan riyak (menunjuk-nunjuk) yang akan membinasakan pahala amalan kita. Adapun niat yang pertama ia biasanya datang secara lumrah (kerana jarang muncul amalan tanpa bersama niat), cuma perlu dijaga jangan tersalah niat.

Wallahu a'lam bissowab.

Comments powered by CComment

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries