Laman Info Agama Anda

KAEDAH MENUNTUT ILMU MELALUI MEDIA SOSIAL

Soalan; saya nak tanya, adakah boleh kita menuntut ilmu melalui ceramah-ceramah agama di youtube atau kita perlu berdepan guru?

Jawapan;

بسم الله والصلاة على رسول الله، أما بعد:

Tujuan menuntut ilmu ialah untuk mendapatkan ilmu yang soheh tentang agama dari sumber yang benar. Ia boleh dilakukan melalui dua cara;

1. Talaqqi (mengambil) dari guru yang alim dan tsiqah.

2. Membaca buku/kitab yang ditulis ulamak yang alim dan tsiqah

Permulaan menuntut ilmu mesti dengan mengambil asas ilmu daripada guru secara berdepan, iaitu dengan menghadiri majlis-majlis ilmu. Jika tidak mampu bolehlah melalui pengajian secara online, mendengar di youtube, rakaman atau sebagainya. 

Setelah memiliki asas ilmu yang diambil dari guru, barulah ditambah melalui pembacaan. Namun perlu memastikan buku atau kitab yang dibaca dikenali pengarangnya dan yang terbaik ialah buku atau kitab yang biasa dipelajari/dibaca oleh penuntut ilmu atau pengarangnya telah dikenali dalam masyarakat sebagai tokoh agama seperti Syeikh Idris al-Marbawi, HAMKA, Dr Zukifli al-Bakri, Dr Zaharuddin, Mufti-Mufti Negeri-Negeri dan ramai lagi.

Hal yang sama perlu dipastikan bagi yang mengikuti pengajian secara online atau dari ceramah-ceramah di youtube, iaitu hanya mengambil ilmu dari penceramah yang diakui ketokohan ilmu agamanya dalam masyarakat. Imam Ibnu Sirin memberi pesan;

"Ilmu adalah agama, maka perhatikanlah dari siapa kamu mengambil agama kamu" (Mukadimah Soheh Muslim).

Maksud pesanan tersebut ialah, ilmu agama adalah agama itu sendiri. Jika kita tersalah mengambil ilmu agama akan membawa kepada kesalahan dalam beragama. Kerana itu ilmu agama perlu diambil dari sumber yang benar.

Wallahu a'lam bis-shawab.

Comments powered by CComment

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries