Syeikh Abdul Qadier Jailani memberi pesan;


"Jangan takut kepada sesiapa kecuali kepadaNya (Allah).

Jangan takut kepada manusia, kepada malaikat, kepada jin maupun syaitan.

Jangan takut kepada haiwan, meskipun ia buas.

Jangan takut kepada penderitaan dunia, meskipun terasa menyakitkan.

Jangan pula takut kepada neraka.

Namun satu yang harus engkau ingat, takutlah kepada Allah.

Berbicaralah hanya dengan Allah. Engkau jangan mengeluh kepada sesama manusia.

Mengeluh saja kepadaNya.

Orang yang arif dan berakal memandang semua orang di dunia ini lemah, sakit dan fakir (berhajat) kepada Allah.

 

Dipetik dari buku; Mahkota Sufi, Syeikh Abdul Qadier al-Jailani, penyunting; Nuhammad Nuh LC, penerbit; Mitrapress (2008), halaman 9.

 

* Ulasan saya; 

- Tidak takut kepada makhluk bukan bermakna kita tidak mengelak dari makhluk-mahluk yang mendatangkan bahaya. Takut berkait dengan hati. Usaha dan ikhtiar pula berkait tugas anggota. Kita berikhtiar menjauhi segala bahaya, namun hati kita hanya bergantung kepada Allah. Tidak seharusnya ketakutan menyebabkan kita hilang ikhtiar. Peluang ikhtiar tetap ada walau besar mana sekalipun ancaman di hadapan kita. Sekurang-kurangnya berdoalah kepada Allah. Selagi kita bergantung kepada Allah, yakinlah Allah tidak akan membiarkan kita binasa sekalipun ancaman di hadapan kita sangat besar. "Sesiapa bertaqwa kepada Allah, nescaya Dia akan memberi jalan keluar untuknya" (mafhum al-Quran). Dalam hadis yang masyhur, Nabi SAW memberi pesan; "Jagalah Allah, nescaya Allah akan menjaga kamu".

Jika anda mempunyai cita-cita untuk dicapai, bersabarlah selama 5 tahun. Dalam tempoh 5 tahun itu, bergelumanglah dengan cita-cita itu dan berusahalah tanpa jemu. Insya Allah, selepas 5 tahun anda akan melihat hasil yang mengkagumkan.
.
Petua ini saya perolehi dari Syeikh Muhammad al-Ghazali (ulamak terkenal dari Mesir, wafat tahun 1987) yang menulis dalam...
 
Untuk ulasan lebih lanjut sila klik link dibawah:
 
Go to top
JSN Pixel 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework